Menu

Vermakelijke voetbalavond in Volendam

Net als vorig jaar organiseerde Volendam United dit jaar weer een speciale voetbalavond voor de slachtoffers van de cafébrand aan aantal jaar geleden. Legendarische Ajacieden als Marco van Basten, Wim Kieft en Ronald Koeman, maar ook Ajacieden van het huidige eerste elftal, speelden 6-tegen-6-wedstrijdjes op kleine veldjes tegen Volendamse teams. Ook de kampioenen onder de Amsterdamse en Volendamse scholen namen het tegen elkaar op.

Ronald Koeman: ,,Amsterdam en Volendam hebben altijd al een goede binding met elkaar gehad, dus toen de organisatie weer om onze medewerking vroeg, hoefde ik daar geen seconde over na te denken.’’

De avond begon met twee meisjesteams tegen elkaar. De Amsterdamse meisjes van De Meer, hoe toepasselijk, wonnen eenvoudig van de plaatselijke kampioenen, iets wat de het jongensteam van school Wielewaal uit Amsterdam ze niet nadeed. Honderden kinderen schreeuwden hun kelen schor om hun vriendjes of vriendinnetjes op het veld aan te moedigen. Hun enthousiasme groeide naarmate het later werd en dus ook hun persoonlijke helden ten tonele verschenen.

Het wedstrijdje tussen oud-Volendam, met onder andere Gerrie Mühren, Keje Molenaar en Wim Jonk, en oud-Ajax was hoogst vermakelijk. ,,Het resultaat doet er niet toe, maar zodra het om een wedstrijd gaat wil je winnen’’, verklaarde Koeman het ongelooflijke fanatisme van de ‘oudjes’. Naast de wil om toch te winnen, was ook het idee om het publiek te vermaken duidelijk aanwezig. Ronald Koeman showde veelvuldig zijn harde schot van weleer, alleen miste hij nu helaas de scherpte. Op één bal na, die doel trof, verdwenen de meeste ballen van zijn voet ver naast of over de goal. Marco van Basten probeerde net als in zijn glorietijd zijn directe tegenstanders het bos in te sturen, maar ook hij had dinsdagavond niet veel succes. Het team van Volendam liep echter wel als een trein en binnen de kortste keren stond Ajax op een achterstand. Bij een 3-1 voorsprong voor de thuisploeg trakteerden de Volendammers het publiek op de meest ingenieuze trucjes, een schot van achter het standbeen bijvoorbeeld werd met een daverend applaus beloond. De thuisploeg bleek uiteindelijk de sterkste: 3-2.

Wordt er voor aanvang van zo’n wedstrijdje nog nagedacht over een bepaalde tactiek? ,,Nee hoor, het is gewoon een zootje´´, antwoordde Marco van Basten desgevraagd. ,,Iedereen gaat maar ergens staan en probeert een beetje leuk te voetballen. Eenmaal in het veld geef je soms dan nog wel aanwijzingen, maar niet iedereen loopt meer zoveel, dus het heeft niet altijd veel zin´´, lachte hij.

Het slotstuk van de avond was zes tegen zes tussen een selectie van de huidige eredivisieploegen. ,,Gelukkig hoefden we geen heel elftal op de been te brengen, want dat zou niet zonder meer gelukt zijn’’, zei Koeman. Het overgrote gedeelte van de selectie is namelijk op pad met de diverse nationale teams. Maar met Yannis Anstasiou, Maxwell, Julien Escudé, Victor Sikora, Thomas Vermaelen en Maarten Stekelenburg stonden er heuse sterren op het kleine veldje (42 bij 28 meter). Robin Muller van Moppes en Rasmus Lindgren, sterren van Jong Ajax, waren er ook en vertoonden hun kunsten. Sikora en Anastasiou scoorden beide twee keer, Thomas Vermaelen maakte de laatste treffer. Reginald Faria bepaalde de eindstand op 2-5. Ronald Koeman stond aan de zijlijn ontspannen de verrichtingen van zijn pupillen te volgen. ,,Het is leuk om te zien'', vond de oefenmeester. ,,En ook in dit wedstrijdje maakte het niet uit wie er wint. We zijn hier voor het goede doel, dus dan moet je vooral plezier hebben. Jong deed het beter dan oud. En dat is maar goed ook, want de jeugd heeft de toekomst.''