Menu
'Teveel kansen gemist'

'Teveel kansen gemist'

Kansen kreeg Ajax bij FC Volendam genoeg om de volgende ronde van de KNVB Beker te behalen. Jack Tuyp velde het vonnis over de equipe van Marco van Basten in de tweede helft van de verlenging: 1-0. ,,Het missen van een afmaker breekt ons op", baalde Van Basten.

Marvin Zeegelaar maakte tegen Volendam zijn debuut in Ajax 1. Marvin Zeegelaar maakte tegen Volendam zijn debuut in Ajax 1.

Marco van Basten was de voorbije dagen samen met zijn assistenten flink bezig met 'de grote legpuzzel der blessures'. Net toen hij dacht klaar te zijn, bleek er plots weer een nieuw stukje opgedoken doordat Urby Emanuelson op de training van dinsdag met een lichte liesblessure moest afhaken. ,,Het was een beetje vreemde aanloop naar de wedstrijd", vertelde de Ajax-trainer. ,,Daardoor moesten we Marvin Zeegelaar bij de selectie halen." De 18-jarige Zeegelaar, dit seizoen begonnen als A-junior onder trainer Frank de Boer, debuteerde afgelopen maandag nog in Jong Ajax. Twee avonden verder stond de linksbuiten tussen de lijnen in het Kras Stadion in de basis van Ajax 1. ,,We hebben Marvin gezien bij de A1 en dat was goed. Het leek ons verantwoord om hem te laten spelen", aldus Van Basten, die er aan toevoegde: ,,Alleen jammer dat hij tijdens zo'n wedstrijd debuteert."

Daarbij doelde de coach naast de nederlaag vooral op de slechte eerste helft in Volendam. De ploeg van Frans Adelaar maakte het Ajax lastig door kort te dekken en schroomde bovendien niet om over het gehele veld één op één te spelen. ,,Als je dan niet het verschil kan maken, dan weet je dat het op het einde van de wedstrijd moeilijk kan krijgen", aldus Van Basten. Slechts één grote kans kreeg Ajax in de eerste helft en daar had de debutant in het roodwitte shirt een grote rol in. Zeegelaar vocht mooie duels uit met zijn directe tegenstander Gerry Koning en was hem een aantal keer te slim af. Zo ook vlak voor de rust. Zeegelaar bediende Evander Sno, de vervanger van de geblesseerde Klaas Jan Huntelaar, op maat. Sno kapte en draaide zich vrij, maar zijn inzet verdween miraculeus naast het doel van Jeroen Verhoeven.

,,De tweede helft ging het beter", zei Van Basten. ,,We hadden meer controle en een aantal zeer goede kansen." Met name Luis Suarez liet zich veel meer gelden. De Uruguayaan leek acht minuten na de pauze Ajax de openingstreffer te bezorgen. Op aangeven van Sno schoof Suarez, die op nummer 'tien' speelde, de bal tegen de buitenkant van de paal. Niet veel later was het wederom Suarez die enkele kansen kreeg, maar de uitblinkende doelman Verhoeven werd niet gepasseerd. Ook het inbrengen van Leonardo, hij verving zeven minuten voor het einde van de reguliere speeltijd Sno, leverde direct veel gevaar op. De Braziliaan liet echter twee prima mogelijkheden liggen.

Het missen van die kansen kwam Ajax uiteindelijk duur te staan. In de verlenging werd nauwelijks nog iets gecreëerd, mede doordat Thomas Vermaelen last kreeg van zijn enkel en Van Basten alle wissels al had verbruikt. ,,Daar maakte Volendam goed gebruik van", had de coach gezien. Een grote kans kreeg Volendammer Jack Tuyp in de eerst helft van die verlenging; geheel vrijstaand kopte de spits net naast het doel van Kenneth Vermeer. De Ajax-doelman dankte enkele minuten later invaller Siem de Jong die een ingekopte corner ternauwernood voor de doellijn keerde. Na vijf minuten in de tweede helft van de verlenging trof Tuyp alsnog doel. Na een steekpass stond hij oog in oog met Vermeer waarna de goalgetter met een subtiel stiftje voor de 1-0-overwinning zorgde.

,,Al met al een teleurstellende en vervelende avond", erkende Van Basten. ,,Dat lijkt me logisch." De coach heeft voor morgen, in tegenstelling tot eerdere berichten, een uitlooptraining voor de A-selectie ingepland. Deze begint om 11.00 uur op het veld naast de Amsterdam ArenA.