Menu
Riedewald is zijn leeftijd ver vooruit

Riedewald is zijn leeftijd ver vooruit

Het is nauwelijks te bevatten dat hij pas 18 jaar is. Jairo Riedewald, zijn leeftijd ver vooruit, voetbalt en praat met de kennis van een routinier. ,,Ik wil mezelf komend seizoen ontwikkelen als centrale verdediger, maar ook als mens.”

Als de zomerstop iemand goed heeft gedaan, dan is het Riedewald wel. De Haarlemmer lijkt (definitief) een basisplaats te hebben veroverd en dat bovendien op zijn favoriete positie: centraal achterin. ,,Ik heb nu drie wedstrijden redelijk gespeeld en goed kunnen laten zien wat voor speler ik echt ben”, vertelt Riedewald. ,,Dat werd misschien vorig seizoen niet helemaal duidelijk, omdat ik veel linksback speelde en daardoor dingen niet kon doen. Bepaalde passes en kwaliteiten kwamen er misschien niet uit. Ik hou ervan om de bal aan mijn voet te hebben en naar voren te spelen.”

Top drie
Vorig seizoen speelde Riedewald afwisselend linksachter en als verdedigende middenvelder, posities waar hij uit de voeten kan, maar die niet zijn voorkeur genieten. ,,Als ik een top drie zou moeten maken, dan speel ik het liefst centraal achterin, vervolgens op het middenveld, en eventueel nog linksback. In de voorbereiding zei de trainer mij weer als centrale verdediger te zien en dat ik moest doen wat ik in de jeugd altijd heb gedaan. Op de trainingen en in de wedstrijden heb ik het vervolgens laten zien, al realiseer ik me ook dat het altijd beter kan en moet.”

Riedewald vormt een duo met Joël Veltman en daar voelt hij zich prettig bij. ,,Ik zit naast hem in de kleedkamer, helaas”, grijnst de linkspoot. En dan weer serieus. ,,Joël is altijd in voor een grapje en ons contact is goed. Hij komt ook uit de eigen jeugd en weet waar Ajax voor staat. Joël zal niet zo snel een bal de tribune in schieten. Ik vind het prettig om met hem samen te spelen.”

Je zou kunnen stellen dat Veltman en Riedewald complementair zijn. ,,Hij is sterk in de lucht en in de mandekking. Misschien ben ik beter aan de bal. In dat opzicht vullen we elkaar goed aan. Het is lekker dat als je mindere punten hebt, de rechter centrale verdediger die kan opvullen.”

Jairo Riedewald in duel met Yohann Mollot van Saint-Etienne.
Jairo Riedewald in duel met Yohann Mollot van Saint-Etienne.

Jonkies
Ajax speelde in beide Champions League-duels tegen Rapid Wien met het jongste elftal ooit in een Europese wedstrijd. Met Riedewald, Riechedly Bazoer (18) en Kenny Tete (19) telt de basiself drie spelers onder de twintig jaar. Riedewald ziet het genoegzaam toe.

,,Het is leuk om met jongens die ik van vroeger ken in de ArenA te spelen. Kenny Tete ken ik al sinds de D-tjes en Riechedly Bazoer al van Oranje onder 15. Die jongens doen het fantastisch. Als ik zie met hoeveel power Riechedly de duels aangaat, dan geniet ik daar enorm van.”

,,Ik had het er laatst nog over met een paar jongens. In de jeugd zeiden de trainers altijd dat er maar 1 of 2 spelers per generatie het eerste zouden halen. Toen wilde je dat niet geloven. Iedereen was goed, talentvol en kon een trucje doen. Als ik nu naar mijn lichting kijk, zijn er misschien nog vier of vijf over. Vrienden uit de jeugd zijn om uiteenlopende redenen afgehaakt: door hun thuissituatie, blessures of mindere prestaties op school. Ik ben blij dat ik nog over ben en nu veel jonge jongens om mij heen heb.”

Excuus
Ajax' jeugdigheid heeft ook een keerzijde. Na de uitschakeling tegen Rapid Wien kreeg het onervaren team de volle laag. ,,Als het fout gaat, moet er blijkbaar altijd een excuus worden gevonden. Nu werd het op de onervarenheid van de groep afgeschoven. Achteraf is het makkelijk praten. Hadden ze dat ook gezegd als we met 10-0 hadden gewonnen? Het is aan ons om te laten zien dat we niet onervaren zijn, zowel in de competitie als Europa League.”

Zelf heeft Riedewald duidelijke doelen. Hij wil op termijn de leider van Ajax worden. ,,Davy Klaassen heeft een continu stijgende lijn. Die is aanvoerder, speelt op nummer tien, scoort veel en neemt de groep mee. Joël Veltman heeft dat ook. Die jongens zijn jong, maar zijn leiders in de groep geworden. Dat zou ik over twee of drie jaar ook willen zijn. Misschien dat ik samen met Kenny hun rol kan overnemen.”

,,Uitstraling speelt daarin een belangrijke rol”, vervolgt Riedewald. ,,Misschien oog ik nog wat jong in mijn gezicht, qua uitstraling. Maar uiteindelijk wordt het steeds meer mannenvoetbal. Ik probeer als een prof te leven, al kan het altijd beter. Je kunt nog meer op je voeding letten of eerder naar bed gaan. Vroeger twijfelde ik wel eens: zal ik thuisblijven of naar het centrum gaan? Dan koos ik voor het laatste. Nu blijf ik thuis en kijk ik liever een serie. Het zijn kleine dingen, maar die helpen wel om fitter te worden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots