Menu
Milik: 'We zijn er klaar voor'

Milik: 'We zijn er klaar voor'

Succes heeft vele vaders, maar mocht Ajax de landstitel pakken, dan verdient Arek Milik zeker een eervolle vermelding als één van de grondleggers. Met 21 goals en zijn achteraf misschien wel cruciale gelijkmaker tegen FC Utrecht (2-2) staat buiten kijf dat hij een belangrijk aandeel heeft gehad. ,,Ik ben tevreden, al zijn er altijd dingen die beter kunnen."

Al gespannen voor zondag?

,,Nee, ik ben niet nerveus. We zijn zo dichtbij het kampioenschap. Dat geeft een heel goed gevoel. Het is leuk om dit soort wedstrijden te spelen en daarom moeten we ervan genieten. Tegelijkertijd moeten we scherp en honderd procent klaar zijn. Alles is in onze handen, maar het blijft voetbal. Daarin kan van alles gebeuren. We hebben nog één training, maar we zijn klaar. Er zijn geen geblesseerde spelers. Alles verloopt dus goed."

Hoe belangrijk waren die drie goals in de slotfase tegen FC Twente (4-0)?

,,Heel belangrijk. Anders zou het verschil met PSV veel kleiner zijn. We hebben zes goals voorsprong op PSV en voor ons volstaat waarschijnlijk een overwinning. Het is belangrijk dat we gefocust voor elk moment in de wedstrijd zijn. We moeten van de Ajax-filosofie uitgaan en proberen zoveel mogelijk goals te maken."

Is het een voordeel dat De Graafschap al uitgespeeld is of schuilt daar een gevaar in?

,,Een wedstrijd tegen Ajax is altijd goed om jezelf te promoten. En dan wil je niet met 0-5 of 0-6 verliezen. We verwachten dat ze teruggetrokken zullen spelen. Misschien niet helemaal op de eigen zestien, maar in ieder geval op eigen helft, en dan proberen via de counter toe te slaan. Dat is hoe ze normaal spelen tegen de grote clubs. We weten wat we moeten doen. Hopelijk kunnen we een vroege goal maken en daarmee onszelf tijd en ruimte verschaffen."

,,Tegen ons scoort nooit iemand meer dan twee goals."
,,Tegen ons scoort nooit iemand meer dan twee goals."

Wat zijn de sleutelwoorden voor het huidige succes van Ajax?

,,Absoluut het team. We hebben geen egoïstische spelers, die alleen voor zichzelf spelen. Wij hebben juist spelers die elkaar willen helpen. Als ik bijvoorbeeld de bal verlies, rent iemand anders een stapje harder of neemt diegene mijn plaats over. Dat is de kracht van Ajax op het moment. Natuurlijk hebben we ook veel kwaliteit. Er zijn spelers die kunnen scoren, maar we hebben ook goede verdedigers. Tegen ons scoort nooit iemand meer dan twee goals."

Eerder in het seizoen wilde je (nog) niets kwijt over jouw persoonlijke doelstellingen, onder meer over het aantal goals dat je wilde maken. Je hebt er 21 inliggen. Is dat naar wens?

,,Ik ben tevreden. Al zijn er altijd dingen die beter kunnen. Ik herinner me een aantal situaties waarin ik vaker had kunnen scoren. Op het moment denk ik niet aan mezelf, maar vooral aan het team. We hebben nog een klusje te klaren. Kampioen worden was het grote doel voor het seizoen. De titel ligt nu voor het grijpen. We kunnen het afmaken in een uitwedstrijd. Veel jongens hebben het al een aantal keer meegemaakt, maar het zou mijn eerste landstitel zijn."

Wanneer ben je voor het laatst kampioen geworden?

,,In de jeugd een aantal keer, maar het was nooit zo belangrijk. Ik was dertien toen we derde van Polen werden. Voor mij tellen alleen prijzen op seniorenniveau en niet in de jeugd."

Mocht Ajax de titel pakken, heb je dan tijd om te feesten? Of moet je gelijk door naar het Poolse nationale team?

,,Er zal wel wat ruimte zijn om feest te vieren. Twee of drie dagen. Daarna neem ik een korte vakantie van zes dagen, en dan moet ik me melden bij het nationale team."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst