Menu

Escudé houdt eigen eer hoog

Ajax werd woensdag weer eens getrakteerd op een bostraining. Julien Escudé sloot de laatste snelle loopronde van de training in het Amsterdamse bos opnieuw als snelste af. Hij had natuurlijk een reputatie hoog te houden, want ook twee weken geleden was de Franse verdediger de rapste gebleken. Toen ontbraken echter de internationals.

Julien Escudé wordt dezer dagen gevolgd door een Franse cameraploeg en daartegen had hij al gezegd dat hij de vorige loopwedstrijd won. Dat er toen slechts zes concurrenten waren, vertelde hij er niet bij. Dus deze woensdag moest Escudé wel. Dat hij indruk had gemaakt twee weken geleden, bleek eveneens. Hij was namelijk bij Tonny Bruins Slot en fysiotherapeut Frank van Deursen direct favoriet voor de snelste tijd.

Zoals een winnaar betaamt nam hij niet het gewone looppad om te finishen maar de brede weg, al zal het fietspad zeker gezien de ondergrond toch wat lekkerder (en misschien zelfs sneller) zijn geweest. Maar dat deerde Escudé niet. Zo fris als een Frans hoentje snelde hij de denkbeeldige finishlijn over in exact zeveneneenhalve minuut. Elf seconden sneller dan twee weken terug.

Niet iedereen hoefde de wedstrijd mee te hollen. Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder volgden een eigen programma, net als John O'Brien en de keepers Sander Boschker en Bogdan Lobont.

Helemaal afwezig waren Jari Litmanen, Maxwell en de jongens die donderdagavond met Jong Ajax het bekerduel spelen tegen TEC in Tiel: Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Anthony Obodai, Jelle van Damme, Nigel de Jong en Nicolae Mitea.

Zij stonden dus niet om kwart over tien bij de grote vijver middenin het Amsterdamse Bos klaar. De anderen wel. Na een eerste opwarmronde volgde een tweede intensieve omloop waarbij ook oefeningen gedaan moeten worden. ,,Duurt ongeveer 20 minuten'', schatte Bruins Slot in. Daarmee zat de zich op de fiets voortbewegende trainer flink mis. Pas na een klein uur kwam de groep weer bij de vijver terug. Daar mochten de Ajacieden wat vocht tot zich nemen om zich goed voor te bereiden op Dé Wedstrijd. De Franse cameraploeg stond in de startblokken. Zij wilden natuurlijk wel eens zien of Escudé inderdaad zo snel was als hij had beweerd.

De twee stopwatches werden ingedrukt en weg waren ze. Al na zeven minuten dook de eerste op de brug op en weer was het Escudé. Hij flikte het opnieuw. Trainer Ronald Koeman probeerde de jongens tot de laatste meters te motiveren. ,,Doorlopen tot Tonny. Ja Yakubu, een nieuw Ghanees record!", riep Koeman, die vooral het mentale aspect van een bostraining waardeert, enthousiast.
Als allerlaatste loper kwam Zlatan Ibrahimovic over de finish. De met nieuw kapsel getooide Zweed lachte echter als laatste. Hij stapte namelijk zijn snelle bolide in met de glansrijke winnaar. ,,Há, de snelste en de langzaamste in één auto'', riep Ibrahimovic de trainers toe. Bruins Slot had echter het laatste woord: ,,Is dat Le Coq Sportif?", vroeg de assistent-trainer wijzend op het kapsel van Ibrahimovic.

Hatem Trabelsi haalde de finish niet. Hij haakte af met rugklachten. Ruud Krol kwam het bericht per fiets brengen en waarschuwde Wamberto tot twee maal toe dat hij Trabelsi niet moest vergeten als hij in zijn auto langs reed bij het tentje waar de Tunesiër was gestopt.

De bostraining wil Koeman vaker op het programma zetten als er een week is dat er niet doordeweeks een wedstrijd staat gepland. Donderdag staan er voor de Ajacieden twee reguliere trainingen bij de ArenA op het programma.