Menu
De helden van Aegon Future Cup 2010

De helden van Aegon Future Cup 2010

Ajax en hoofdsponsor Aegon organiseren van zaterdag 19 tot en met maandag 21 april voor de vijfde keer de Aegon Future Cup op sportpark de Toekomst. Bij de vaste volgers van dit prestigieuze jeugdtoernooi staat de allereerste editie van 2010 ongetwijfeld nog in het geheugen gegrift, vanwege de toernooiwinst van Ajax B1, dat in de finale China U-17 met 1-0 aan de zegekar bond.

Nu de helden van toen inmiddels begin twintig zijn, lijkt het een mooi moment om de selectie door te lichten en te kijken wie zijn droom al enigszins heeft waargemaakt.

Terell Ondaan maakte op het hoofdveld van sportpark de Toekomst de winnende treffer tegen de Chinezen. Na een omweg via AZ en Telstar speelt de aanvaller tegenwoordig bij Willem II, waarmee hij nog altijd in de race is voor promotie naar de Eredivisie. Peter Leeuwenburgh verdedigde in de finale het doel van Ajax B1. Vier jaar later maakt het talent deel uit van Jong Ajax. Bij het team van Fons Groenendijk wordt hij vergezeld door zijn concurrent van weleer, Maurits Schmitz. Ook Fabian Sporkslede speelt in de beloftenploeg, maar hij maakte al wel zijn debuut in Ajax 1.

Stefano Denswil, Davy Klaassen en Lesley de Sa schopten het tot nu toe het verst. De drie Ajacieden behoren inmiddels tot de A-selectie van trainer Frank de Boer en debuteerden jaren geleden al in het eerste elftal. Klaassen kwam op 5 maart 2014 zelfs voor het eerst uit in Oranje, dat tegen Frankrijk speelde. Daarnaast verlengde de Speler van het Toernooi 2010 onlangs zijn contract tot de zomer van 2018.

Helaas is niet iedereen hetzelfde lot beschoren als bovengenoemde trio. Jip Bartels bijvoorbeeld belandde na zwaar blessureleed bij Jong FC Utrecht, waarna hij overstapte naar zondag eersteklasser TEC uit Tiel. Ook Rowendey Schoop deed via Willem II een stap terug naar de amateurs van hoofdklasser RKAVV uit Leidschendam.

Davy Klaassen was de meest waardevolle speler van de Aegon Future Cup 2010. Vier jaar later is de middenvelder basisspeler van Ajax 1 én international. Davy Klaassen was de meest waardevolle speler van de Aegon Future Cup 2010. Vier jaar later is de middenvelder basisspeler van Ajax 1 én international.

Drie spelers uit de ploeg van toenmalig coach Robin Pronk – die tegenwoordig de A1 van FC Utrecht onder zijn hoede heeft – zochten hun heil in het buitenland. Zo kon middenvelder Ouasim Bouy in januari 2012 de lokroep van de Italiaanse grootmacht Juventus niet weerstaan. Twee jaar later acteert de linkspoot op huurbasis in de Bundesliga voor Hamburger SV, nadat hij eerder al werd verhuurd aan Brescia uit de Serie B. Verder komt Mouhsine El Yaacoubi dit seizoen uit voor de Belgische derdeklasser K.V. Turnhout. Davi Lizardo, die zowel over een Nederlands als Portugees paspoort beschikt, vertoont na omzwervingen langs FC Dordrecht en topklasser Leonidas zijn kunsten bij União Desportiva Vilafranquense, dat uitkomt in de lagere regionen van het Portugese profvoetbal.

Youssef Fennich verkaste in 2012 naar sc Heerenveen, maar trok na een jaar de Friese deur achter zich dicht ten faveure van PEC Zwolle. Daar treft hij geregeld Djarno Hofland, die bij de beloften van de Zwollenaren speelt. Mitchell Dijks en Xandro Schenk zijn bij respectievelijk sc Heerenveen en Go Ahead Eagles uitgeroeid tot waardevolle eredivisiespelers, waarbij dient te worden aangetekend dat Dijks door Ajax is verhuurd en nog altijd mag hopen op een terugkeer naar de club waar hij vorig seizoen in zes competitieduels zijn opwachting maakte.

Behalve Ondaan komen Mike Busse en Sven Nieuwpoort eveneens in actie op het een na hoogste niveau. Beiden werden door voormalig Ajacied Fred Grim naar Almere City gehaald. In de Jupiler League stuiten zij twee keer per jaar op oud-ploeggenoot Khaled Salim El Abed van FC Oss.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kom naar de Aegon Future Cup 2014 (19 t/m 21 april)!