Menu

Aluminium en Van Dijk houden Ajax van winst

Het werd alsnog een enerverende avond in het Mandemakerstadion in Waalwijk. Was het duel in de eerste helft vrij gezapig, in de tweede helft ging het tempo omhoog en gebeurde er van alles. Een drumband die niet van het veld af ging, een onderbreking wegens spreekkoren, een rode kaart voor de jarige Chivu, een tegendoelpunt en een eerste goal van Maxwell. Ajax kwam als koploper naar Waalwijk en vertrok na een 1-1-gelijkspel als runner-up.

,,Het was enerverend", sprak Koeman na afloop. ,,We waren buiten de lijnen, moesten binnen wachten en hebben een fantastische drumband gehoord die volgens mij niet als zodanig was gepland."
Dat waren inderdaad de factoren buiten de lijnen die het duel RKC-Ajax alsnog tot een enerverende wedstrijd maakten. Op het veld had Ajax al snel afstand kunnen nemen van de Waalwijkers die de laatste twee thuisduels tegen Excelsior en Zwolle niet wisten te scoren. Maar de echte scherpte ontbrak. Zo schoot Andy van der Meyde in de zeventiende minuut tegen de paal.

,,We begonnen goed", aldus Koeman. ,,RKC wilde ons het spel laten maken en we kregen ook diverse mogelijkheden. Maar we misten de scherpte voorin. Er waren momenten dat we er doorkwamen, maar dan was de voorzetting niet goed."

De passing was slordig. Niet alleen bij Ajax, want ook de ploeg van trainer Martin Jol verzorgde de combinaties slecht. De thuisclub moest het vooral van een opstomende Serghino Greene - oud-Ajax - hebben, die veelvuldig de rechterkant van Ajax in de luren legde. Maar er kwam te weinig uit. Ook de rushes van Trabelsi aan Ajax-zijde leverden weinig op.

Kort voor rust leek Ajax toch nog de verdiende voorsprong te nemen, maar een goede vrije trap van Cristian Chivu werd door doelman Rob van Dijk tegen de kruising getikt. De keeper zou uitgroeien tot de held van de avond en werd later ook tot man van de wedstrijd uitgeroepen door het thuispubliek.

Dat thuispubliek had in de eerste helft weinig te genieten gehad, maar in het tweede bedrijf werd dat ruimschoots vergoed. Maar eerst genoot drumband Wilhelmina van het eigen optreden, zelfs zo intens dat ze het veld niet wilden verlaten toen de 23 hoofdrolspelers van de avond de groene mat al hadden betreden. De spelers drentelden er wat tussendoor, scheidsrechter Temmink ging er tussenin staan, maar de majorettes en de slagwerkers waren niet te vermurwen. Ze bleven staan. Pas toen de hoofdsteward met zachte drang de leider van de band richting zijlijn begeleidde, gingen ze het veld af. Ondertussen wel het repertoire afmakend.

Nadat de drumband was vertrokken, trok Ajax van leer. Richard Witschge legde de bal voor op de inkomende Zlatan die de openingstreffer leek te maken. Maar de Zweed liep daarbij net in buitenspelpositie. Dus de verdiende voorsprong kwam er niet.

Kort daarna liep Ajax tegen de eerste teleurstelling aan. De jarige Chivu - de aanvoerder vierde zijn 22ste verjaardag - kreeg ook van Temmink een "verjaardagskaart". Alleen stond er geen tekst op. De kleur was rood. Dat had de Ajacied te danken aan het neertrekken van Rick Hoogendorp in de 56ste minuut.

De tweede teleurstelling volgde een minuut later. De toegekende vrije trap werd door spits Hoogendorp zelf genomen. Via de muur belandde de bal in het doel, 1-0. De achterstand van Ajax had tot gevolg dat de fans de spot gingen drijven met Temmink. Nadat een oproep tot goed gedrag was mislukt, haalde de geplaagde scheidsrechter de spelers van het veld. ,,Het is niet standaard dat de ploeg die achterstaat, daar altijd voordeel van heeft", sprak Koeman.

,,Maar nu was dat misschien wel zo. Ik weet niet of het stilleggen van een wedstrijd de beste weg is. Dan zal je het altijd moeten doen. Op verzoek van Ajax probeerden we nog wat bij de supporters. Het was goed dat we op 1-1 kwamen, anders was de wedstrijd niet uitgespeeld."

Toch viel de gelijkmaker. Ook met tien man. Uitgerekend Maxwell, die nog nooit scoorde in een officiële wedstrijd voor Ajax, bracht zijn ploeg langszij. Dat was in de 71ste minuut. Vijf minuten later gaf Litmanen aan dat hij niet verder kon en bracht Koeman Pienaar in. Ook met de Zuid-Afrikaan bleef Ajax druk houden, maar slaagde er - ondanks goede pogingen van Mido en Galásek - niet in met drie punten uit Waalwijk te vertrekken. Doordat PSV met 5-0 won bij NEC is Ajax de koppositie na een week kwijt.

,,Omdat we met tien man op achterstand kwamen, mogen we nog blij zijn met een punt. Ik koos er voor om met drie man voorin te blijven spelen. En ondanks een man minder, bleven we de wedstrijd controleren. We hadden kunnen winnen, maar dat is niet gebeurd. Dat is te wijten aan het feit dat we niet scherp genoeg waren," aldus Koeman na afloop.