Menu
Ajax Vrouwen verslaan FC Utrecht

Ajax Vrouwen verslaan FC Utrecht

De Ajax Vrouwen hebben goede zaken gedaan door in eigen huis Utrecht Vrouwen te verslaan. Na een 1-0 ruststand door Mandy Versteegt, werd het snel na rust 2-0 door Sabine Becx. Zes minuten voor tijd deed Utrecht iets terug; 2-1. Door de zege neemt Ajax afstand van Utrecht voor die belangrijke vierde plaats.

De Ajax Vrouwen moesten het thuisduel tegen Utrecht winnen om vierde te blijven staan op de ranglijst. Die vierde plek is belangrijk omdat de bovenste vier ploegen na de winterstop doorgaan in de internationale competitie met de beste vier ploegen uit de Belgische BeNeLeague. Maar het team van trainer Ed Engelkes kreeg de afgelopen week een nieuwe tegenslag incasseren. Na de zware blessures van Petra Hoogewoning en Eshly Bakker, raakte ook keepster Laura du Ry geblesseerd en zij is er enkele weken uit. Dus maakte Marieke Ubachs haar debuut in het Ajax-shirt. Zij kreeg in de eerste helft niet heel veel te doen, maar op de momenten dat ze móest ingrijpen deed ze dat adequaat.

Ajax, onder anderen gadegeslagen door de burgemeester van Ouder-Amstel Mieke Blankers-Kasbergen en oud-Ajacied Mark Verkuyl, zette vanaf de eerste minuut druk op de defensie van Utrecht en dat leidde tot drie aardige mogelijkheden voor spits Linda Bakker op de kunstgrasmat. Een schot in de twaalfde minuut van Bakker spatte op de lat uiteen. In de negentiende minuut leek de openingstreffer in de maak na een prachtige combinatie tussen Pascalle Tang en Mandy Versteegt. Het schot van verdedigster Tang ging echter ver naast. Maar in de 28e minuut kwam de goal, die eigenlijk al de hele tijd in de lucht hing, er eindelijk toch. Desiree van Lunteren bracht de bal vanaf rechts voor, waar keepster Denise van Luijn - enigszins gehinderd door haar verdedigster - alle moeite mee had. Mandy Versteegt was er als de kippen bij om de bal toen Van Luijn losliet het beslissende zetje te geven, 1-0.

Slechts sporadisch deed Utrecht iets terug, zoals vier minuten voor rust, maar de ingreep van Liza van der Most - net voor haar doellijn - voorkwam een onterecht tegendoelpunt. Het enige dat Engelkes zijn team kon verwijten, was dat er geen grotere marge dan de 1-0 op het scorebord stond bij rust.

Met een geweldige poeier neemt Desiree van Lunteren het doel onder vuur. Met een geweldige poeier neemt Desiree van Lunteren het doel onder vuur.

Die verdiende grotere voorsprong kwam er snel na rust wel. Een voorzet van rechts werd binnen gelopen door Sabine Becx, 2-0. De Ajax Vrouwen hadden wat meer lucht. Utrecht moest nu wel komen, wilden ook zij aanspraak maken op die belangrijke vierde stek. Ze werden feller en fysieker en de Ajax Vrouwen lieten zich achteruit drukken. Ze werden slordig en zenuwachtig en het moment dat Utrecht - via Nadia van Beerschoten - de eerste grote kans kreeg bleef dan ook niet lang uit. Marieke Ubachs tikte de bal echter goed over. De onrust leek wat minder groot, maar toen zes minuten voor tijd Rowena Blankenstijn met een schitterende knal de aanslutiingstreffer maakte, werd het opeens weer spannend. Maar dit keer sleepten de Ajax Vrouwen de voorsprong wel over de streep en neemt daarmee de vierde plaats steviger in. ,,Het is heel fijn dat we nu drie punten hebben", gaf trainer Ed Engelkes na afloop aan. ,,We zijn in de afgelopen vier wedstrijden waarin we niet wonnen, geen enkele keer weggespeeld. We hebben toen meer van onszelf verloren. Nu waren we bereid om te werken voor elkaar. En dat we heer en meester waren, dat zegt niet zoveel in de sport."

Volgende week spelen de Ajax Vrouwen wederom thuis, dan komt landskampioen ADO naar de Toekomst. ,,Ik hoop dat er dan weer zoveel mensen zijn", sprak doelpuntenmaakster Mandy Versteegt na afloop. ,,Want die steun doet ons goed. Ondanks de mindere prestaties waren de fans weer in groten getale gekomen. Volgende week kunnen we die steun zeker weer gebruiken."

Scoreverloop: 28. Mandy Versteegt 1-0, 49. Sabine Becx 2-0, 84. Rowena Blankenstijn 2-1

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Koster, Stentler, Tang, Hoogendijk, Van Lunteren (84. Veltrop), Middag, L. Bakker, Versteegt, Becx (81. Manduapessy)

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Burgemeester Mieke Blankers van Ouder Amstel (derde van links) was aandachtig toeschouwer. Ze wordt geflankeerd door Ronald Pieloor, Crys Larson (wethouder), Hennie Henrichs (bestuursvoorzitter), Marleen Molenaar (manager vrouwenvoetbal Ajax) en  Cees den Blanken (wethouder) Burgemeester Mieke Blankers van Ouder Amstel (derde van links) was aandachtig toeschouwer. Ze wordt geflankeerd door Ronald Pieloor, Crys Larson (wethouder), Hennie Henrichs (bestuursvoorzitter), Marleen Molenaar (manager vrouwenvoetbal Ajax) en Cees den Blanken (wethouder)
De Ajax Vrouwen konden weer rekenen op grote support. Zo'n 1200 fans waren op de Toekomst. De Ajax Vrouwen konden weer rekenen op grote support. Zo'n 1200 fans waren op de Toekomst.
Aanvoerster Daphne Koster heerst in de defensie. Aanvoerster Daphne Koster heerst in de defensie.
Trainer Ed Engelkes (r) en assistent Benno Nihom weten weer wat winnen is. Trainer Ed Engelkes (r) en assistent Benno Nihom weten weer wat winnen is.
Sabine Becx scoort de 2-0. Sabine Becx scoort de 2-0.
Keepster Marieke Ubachs was een goede stand-in voor de geblesseerde Laura de Ry. Keepster Marieke Ubachs was een goede stand-in voor de geblesseerde Laura de Ry.
Linda Bakker kreeg uit handen van de burgemeester (l) en Mark den Broeder (r, adidas) de prijs voor Ajacied van de Wedstrijd. Linda Bakker kreeg uit handen van de burgemeester (l) en Mark den Broeder (r, adidas) de prijs voor Ajacied van de Wedstrijd.