Menu
Ajax - Sparta: 4 x doelpuntloos

Ajax - Sparta: 4 x doelpuntloos

Sinds augustus 2009 staat er weer een Ajax – Sparta geprogrammeerd, aangezien de Rotterdammers na de degradatie in 2010 pas dit seizoen terugkeerden in de Eredivisie. Desondanks heeft dit affiche een rijke historie, met (meestal) veel treffers en opvallende uitslagen. Tegelijkertijd eindigde Ajax - Sparta slechts viermaal in een doelpuntloos gelijkspel.

Seizoen 1963-1964
Ajax kwam tegen Sparta in het seizoen 1963-1964 niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Onder meer Sjaak Swart, Henk Tijm en Cees Groot konden de Spartaanse muur niet slechten.

Jaargang 1973-1974
Tien jaargangen later kwam de thuisploeg opnieuw niet tot scoren, maar kreeg het ook geen tegentreffers. De Amsterdammers konden geen beroep doen op de geblesseerde Barry Hulshoff en de geschorste Johan Neeskens. Arno Steffenhagen, Jan Mulder en Piet Keizer vormden de voorhoede, die niet in staat bleek een gaatje te vinden in de Rotterdamse defensie. Ook invaller Johnny Rep kon het tij niet keren.

Brom, Clarke en Meutstege
Ajax – Sparta bleef op zondag 16 april 1978 opnieuw zonder doelpunten. Dat was in elk geval een opsteker voor reservedoelman Peter Jager, die Piet Schrijvers onder de lat verving. Voorin hadden Tscheu La Ling, Ruud Geels en Simon Tahamata het vizier niet op scherp staan. Bij Sparta stond Cor Brom aan het roer en speelden verdediger Wim Meutstege en aanvaller Ray Clarke de hele wedstrijd. Saillant genoeg verhuisde dit trio enkele maanden later naar Ajax. Brom werd de vervanger van Tomislav Ivic, terwijl Clarke de opvolger was van Geels en Meutstege gold als versterking van de defensie.

Ajacied Demy de Zeeuw wordt in het seizoen 2009-2010 fel op de huid gezeten door toenmalig Spartaan Nick Viergever. De voorlopig laatste editie van Ajax - Sparta bleef doelpuntloos.
Ajacied Demy de Zeeuw wordt in het seizoen 2009-2010 fel op de huid gezeten door toenmalig Spartaan Nick Viergever. De voorlopig laatste editie van Ajax - Sparta bleef doelpuntloos.

Ajax verprutst kans na kans
Ajax speelde op 23 augustus 2009 voor het laatst in eigen huis tegen Sparta. Ondanks tientallen kansen voor de thuisploeg bleef de stand in evenwicht en zonder doelpunten. Met name Luis Suarez grossierde deze middag in het missen van kansen. Invaller Miralem Sulejmani hielp bijna op de doellijn nog een riante mogelijkheid om zeep. Bij de bezoekers was de 20-jarige Nick Viergever een van de uitblinkers. Na dat seizoen werd de linkspoot opgepikt door AZ, waarna hij in 2014 de overstap maakte naar Ajax.

Sparta in zwaar weer
Sparta verkeert na een redelijk start momenteel in zwaar weer. De promovendus staat op de veertiende plaats met slechts een punt meer dan nummer zestien ADO Den Haag. Ajax bezet nog altijd de tweede plek met vijf punten minder dan koploper Feyenoord.

Ajax – Sparta Rotterdam begint zondag om 14:30 uur.

Tickets Ajax - Sparta

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst