Menu
Ajax en Suarez aan kop in statistieken

Ajax en Suarez aan kop in statistieken

De tweede helft van de competitie is inmiddels in volle gang en Ajax kende in de eerste twee duels wisselend succes met de zege in de Klassieker en het verlies in Utrecht. Ajax-sponsor en accountantskantoor BDO zette de cijfers van de eerste seizoenshelft op een rij. En dat leverde een aantal leuke en interessante wetenswaardigheden op.

De thuisnederlagen tegen FC Utrecht en ADO Den Haag en gelijke spelen tegen PSV en NEC hebben Ajax voor de winterstop tien kostbare punten gekost. Als er een ranglijst wordt gemaakt van de thuisduels in de eerste seizoenshelft zou Ajax nu negende staan. Buitenshuis deed Ajax het aanmerkelijk beter. Op basis van uitwedstrijden staat Ajax halverwege op de tweede plaats. FC Twente heeft twee punten meer dan Ajax, maar ook een uitwedstrijd meer gespeeld.

Suarez
Net als vorig seizoen speelde Luis Suarez ook tijdens de eerste seizoenshelft een belangrijke rol. Zo komt hij in vrijwel alle ranglijstjes voor. Wie aan Suarez denkt, denkt aan doelpunten. Dat blijkt ook wel uit de cijfers die BDO voor Ajax op een rijtje heeft gezet. Als doelpuntenmaker en aangever duikt hij prominent in de cijfers op. Zo zorgde de hattrick tegen De Graafschap er begin dit seizoen voor dat Suarez inmiddels tot een illuster gezelschap behoort. De aanvaller heeft in de afgelopen jaren 7 hattricks in competitieverband voor Ajax gemaakt. Daarmee is hij onder meer Klaas Jan Huntelaar (6) voorbij. Hij moet nog wel Ajax-legendes als Johan Cruijff (16), Henk Groot (14), Cees Groot (12) en Ruud Geels (11) voor zich dulden. Ook zijn voormalig Ajax-coach Marco van Basten gaat Suarez nog voor. Van Basten scoorde als spits van Ajax 10 hattricks in de Eredivisie.

Mounir El Hamdaoui is volgens de cijfers van BDO de meeste waardevolle speler van Ajax. Mounir El Hamdaoui is volgens de cijfers van BDO de meeste waardevolle speler van Ajax.

Doelpogingen
Ook op andere vlakken speelt Suarez een grote rol. Tijdens de eerste competitiehelft heeft Suarez van alle spelers in de Eredivisie de meeste doelpogingen ondernomen. Suarez loste 83 schoten waarvan 45 op doel en 38 naast. Balász Dzudzsák (PSV) volgt op de tweede plaats met 78 doelpogingen. Mounir El Hamdaoui staat ook in de top zes van de Eredivisie. De Marokkaan schoot namens Ajax 55 keer op doel (25 op goal en 30 naast). Suarez gaat ook aan kop als het gaat op schoten tegen paal en lat. In de eerste seizoenshelft raakte hij in competitieduels 11 keer de paal en lat. Op ruime afstand volgt Wesley Verhoek. De aanvaller van ADO Den Haag raakte het afgelopen halfjaar vijf keer het aluminium. Ook in deze lijst speelt El Hamdaoui een rol. De aanvaller raakte drie keer paal en lat. Van alle clubs gaat Ajax qua paal en lat aan de leiding. Voor de winterstop raakte Ajax 20 keer paal en lat. FC Twente raakte tot dusver 15 keer het aluminium. Het is overigens opvallend dat Suarez in het seizoen 2009-2010 in een hele voetbaljaargang 12 keer paal of lat raakte. Als club raakte Ajax vorig seizoen 24 keer paal en lat. Het geeft dus aan dat zowel Ajax als Suarez in de eerste seizoenshelft bijzonder vaak paal of lat heeft geraakt.

Meest waardevolle speler
Qua doelpunten en assists spelen Suarez en El Hamdaoui de hoofdrollen bij Ajax. El Hamdaoui (11 goals) en Suarez (7 assists) waren voor Ajax het meest productief voor de winterstop. Als je beide componenten bij elkaar optelt kom je tot ‘meest waardevolle speler’. El Hamdaoui gaat in dat overzicht aan kop. Gerekend naar meest gespeelde wedstrijden zijn Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel de koplopers. Net als Urby Emanuelson speelden ze alle 18 wedstrijden in de Eredivisie. Stekelenburg en Van der Wiel begonnen elk duel vanaf de aftrap. Naast Emanuelson kwamen El Hamdaoui en Jan Vertonghen ook veel in actie. Het trio deed in 17 van de 18 duels mee. Opvallend is dat Vertonghen in zeventien duels meer minuten maakte dan Van der Wiel in achttien duels. Terwijl Van der Wiel twee keer gewisseld werd, bleef Vertonghen altijd staan. Stekelenburg is qua speelminuten de leider. Alleen tegen Excelsior moest hij voortijdig geblesseerd naar de kant. In totaal maakte hij dit seizoen tot dusver 1590 minuten in de Eredivisie.

Maarten Stekelenburg keepte - op een paar minuten na - alle competitieduels in de eerste seizoenshelft. Maarten Stekelenburg keepte - op een paar minuten na - alle competitieduels in de eerste seizoenshelft.

Beker en Champions League
Ook het toernooi om de KNVB Beker en de Champions League leverden een paar cijfermatige wetenswaardigheden op. De rentree op het hoogste Europese podium deed sterk aan vroeger denken. Na een afwezigheid van vijf jaar deed Ajax weer in de Champions League mee. Ondanks de twee kansloze nederlagen tegen Real Madrid, gaven de goede duels met AC Milan (plus de thuiszege op Auxerre) hoop en vertrouwen. Na de winterstop gaat Ajax als nummer 3 van de poule door in de Europa League. Daar wacht Ajax een oude bekende: Anderlecht. Ook vorig seizoen trof Ajax de recordkampioen van België in de Europa League.

In de strijd om de KNVB Beker speelde Ajax in de eerste seizoenshelft alleen maar thuisduels. Opvallend, want vorig seizoen lootte de bekerhouder op weg naar de finale slechts één thuiswedstrijd. De 18-voudig bekerwinnaar hield in de thuisduels tegen MVV, BV Veendam en AZ drie keer de nul. Op 27 januari speelt Ajax de kwartfinale opnieuw thuis. De winnaar van Telstar - NAC komt die avond naar de ArenA. De uitkomst van dat duel is, net als alle andere feiten en cijfers, aan het eind van dit seizoen in het Sportief Verslag van BDO terug te vinden.

Het Sportief Jaarverslag van Ajax en BDO verschijnt na afloop van de competitie. Benieuwd naar alle feiten en cijfers van vorig seizoen? Bekijk het Sportief Jaarverslag 2009-2010 dan via onderstaande link.

Sportief Verslag 2009-2010

Jan Vertonghen speelde op één competitieduel na alle wedstrijden. De Belg werd nooit gewisseld. Jan Vertonghen speelde op één competitieduel na alle wedstrijden. De Belg werd nooit gewisseld.
Gregory van der Wiel stond samen met Maarten Stekelenburg alle competitieduels in de basis. Gregory van der Wiel stond samen met Maarten Stekelenburg alle competitieduels in de basis.
Luis Suarez heeft in de eerste seizoenshelft 83 doelpogingen ondernomen in competitieduels. Luis Suarez heeft in de eerste seizoenshelft 83 doelpogingen ondernomen in competitieduels.